• +90 555 366 72 57
  • info@grillmate.com.tr

Kalite Standartlarımız

Barbekü ve Mangal Nedir ?

          Mangal farklı kültürde farklı şekilde yapılsa da aileler, arkadaşlar yani sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde mangal partilerimiz vazgeçilmez oluyor. Peki bizler mangal yapmayı neden bu kadar çok seviyoruz?

          Mangalı neden bu kadar sevdiğimize gelince bu sorunun yanıtı bulmak için binlerce yıl geriye giderek ateşin atalarımız tarafından kontrollü bir şekilde kullanıldığı zamanlara bakmamız gerekir. Türümüz milyonlarca yıl meyve, ot, çiğ et vs gibi yiyecekleri tüketerek hayatta kalmayı başarmışlardır.

          O zamanlar atalarımız yıldırımların, volkanik patlamaların yarattığı ateşi biliyorlardı fakat korktuklarından dolayı kaçıyorlardı. Bundan yaklaşık 1 milyon yıl önce insanlık ateşi kontrollü bir şekilde kullanmayı öğrendi ve bugün bile insan dışında hiçbir canlı en ilkel şekilde de olsa dahi ateşi kullanamaz.

 

          İnsanlığın ateşi kontrol edip; istediği gibi kullanması ilk önce yemek kültürüne yansıdı. Daha önceleri çiğ olarak tüketilen hayvanların etleri ateşte  pişirmeye başladık. Fakat onları koyacağımız herhangi tencere, tava gibi mutfak gereçleri olmadığı için direk ateşin üzerinde ya da ağaç dallarının ucuna takarak pişirme işlemini gerçekleştiriyorlardı. İşte böylece mangalın tarihi başlamış oldu. Mangal yapmak bizim için ilk pişirme tekniğinin olmasının yanında uzun dönem boyunca tek pişirme tekniği olmuştur.

         Av hayvanlarından elde ettikleri etlerin ateş üzerinde yani mangal üzerinde pişmesiyle ateşe damlayan yağların kokusu ve pişen etlerin tadı beynimize kazındı. Mangal yaparken iştahlanmamız, mangal da pişen eti görmesek bile kokusunu alınca canımızın çekmesi bundan dolayıdır.

          Günümüz de ise mangallar; damak zevklerine, pişirme alışkanlıklarına gazlı mangal, kömürlü mangal, elektrikli mangal ve dumansız mangal gibi  farklı farklı seçenekler oluşturarak her türlü ihtiyacı karşılar duruma gelmiştir.  

 

Peki Barbekü ve Mangalı Ayıran Fark Nedir ?

          Kelime anlamaları aynı gibi görünse de barbekü ve mangal teknik yapı olarak aynı fakat pişirme yöntemleri bakımından farklılık göstermektedir. Barbeküde etler daha uzun zamanda ve  mangala göre kısmen daha düşük ateş şiddetinde fırın gibi kapalı bir ortamda pişer. Pişen etlerin üzerini kapatmak için barbekülerin büyük kapakları vardır. Mangalda ise etlerin daha yüksek ateş şiddetinde ve daha kısa sürede ızgara tarzı pişirilirler.

          Her iki durumda da pişirmesinden kaynaklı ekstra lezzetli olmasının nedeni etten, balıktan ya da tavuktan damlayan yağların yanarak yiyeceği tütsülemesi ve farklı bir lezzet vermesidir. Zaten bilinçaltımızı uyaran ve iştahlandıran mangalda ya da barbeküde kömür közüne damlayan yağın o kokusudur.


Popüler Yazılar

Kampanyalardan Haberdar Ol